Thursday, April 1, 2010

Anak kambing Boer

Terkini : Kandang kambing Boer kami telah menerima kehadiran anak-anak kambing yang comel-comel belaka.Mak-mak depa nih baru lahir..dekat 10 ekor semua hok comel2 belako.....sesiapa tgh stress kerja,banyak utang,kapla pening,frust ngan awek/balak,datanglah ke kandang kami untuk layan blues ngan anak kambing kami hok comel2 nih.....gerekkk beb.....

Tuesday, July 28, 2009







Wednesday, July 15, 2009

Boer Bossanova

video

Saturday, July 11, 2009

Pallet In The House


Nak citer pasal pallet nih....
Ada beberapa jenama pallet yang dah aku survey dan masih survey lagi..
Aku mmg nak cari pallet yang harganyer 50kg = RM 10.Ada tak?..heheheeee

Nih beberapa pallet yg aku dah try.....

1) Pallet Biopalma Khusus utk kambing (Ada 2 jenis tapi aku try yg khusus utk kambing)
Saiz = 50kg
Harga = Email kat Pangeran utk keterangan lanjut
Komen kambing aku : Depa siap tolak tepi tuhhh...tak layan siott!!..Tak tahu le depa nih memilih atau idak,tapi mmg hangin gak satu badan,depa tolakk...hehee

2) Pallet Cargill (Ada gak 2 jenis seperti diatas)
Saiz = 50kg
Harga = Email kat Pangeran utk keterangan lanjut.
Komen kambing aku : So far,pallet nih yang depa berebut nak makan.Belum sempat aku tuang kat bekas makan,dah mcm anak Somalia dah berebut nak dulu..huhh!!..mmg dahsyat!

3) Pallet Nuinfarmutiara
Saiz = 50kg
Harga = Tak tahu lagi.
Komen kambing aku : Depa tak komen apa-apa pasal belum try lagi....tapi aku tgk rupabentuk cam kasar jerk.Cam kambing aku rasanyer tak berkenan jer...

4) Pallet Pelepah Sawit.
Saiz = 40kg
Harga = Tak silap aku RM30 kot
Komen kambing : Nih baru aku buat survey.Pallet dari pelepah sawit.Kilang ada kat Pahang.Nama kilang Oil Farm Frond.100% dari pelepah sawit.Camne khasiatnya utk kambing??...Apalaga,kena test la beli seguni dua.....

So,sesapo kat luar tuh yg ada senarai pallet-pallet di dunia kambing ni,silalah berkongsi kat sini.

Saturday, June 27, 2009

Perkembangan terkini




Salam semua,

Untuk pengetahuan pengikut Samudera,kami telah membawa masuk 15 ekor kambing Boer kami ke kerajaan Samudera.10 ekor adalah jenis Boer Weather untuk tujuan akikah atau korban dan 5 ekor utk breeding.

Sesiapa yang ingin membuat akikah atau korban,sila hubungi kami di email berikut: samuderafarm@yahoo.com

Proses contract farming kami masih didalam pembikinan.Banyak urusan dokumentasi yang perlu diselesaikan.Alhamdullilah,terdapat beberapa individu yang menunjukkan minat mendalam menyertai contract farming kami.

"KALIAN ADALAH TUAN KAMBING,KAMI YANG MENJAGANYA"

: samuderafarm@yahoo.com

Sunday, April 19, 2009

Teratak

Tuesday, April 14, 2009

Bulan April 2009


Keadaan para wak janggut kami di teratak kediaman mereka semuanya berada dalam keadaan terkawal.Walaupun masih belum sebulan mereka di teratak baru,namun perkembangan mereka berada ditahap memuaskan.
Ni adalah boer betina kami yang tengah menunggu untuk dibidankan.Bila-bila masa sahaja nak terberanak..hehehee...pandai-pandai ler koboi-koboi kami nak uruskannye.Lagipun mereka ada pakar consultant yang akan membimbing mereka mengharungi dunia kambing ni.

Pada mereka-mereka yang nak melawat sambil menghirup suasana kampung di kerajaan kambing kami,kami mengalu-alukan akan kedatangan kalian dan ianya memberikan kami suatu semangat tuk terus mengaktifkan diri dalam dunia pengembalaan.

Segala tunjuk ajar dan khidmat nasihat dari kalian,amat kami hargai kerana mmg bukan mudah untuk mengharungi liku-liku pengembaraan kambing ini.Banyak yang telah terberhenti di tgh jalan ekoran kurang pengalaman dan juga fulus.........waallahualam...

Sesiapa yang berminat untuk membeli dan menternak,sila email kepada samuderafarm@yahoo.com.

Monday, March 30, 2009

Kedatangan abg janggut.




Pergh....penat giloss!....wa baru jerk balik dari Batu Pahat semalam dan pagi nih terus wa nak tunjukkan kat lu orang abg2 boer kiteorang.
Secara rasminya abg2 janggut boer telah masuk ke kandang kiteorang semalam tepat pukul 5.35 petang seramai 5 ekor betina dan sekor fullblood boer pejantan sebagai permulaan.Terimas kasih bebanyak pada En Zizan kerana ke'sempoi'an beliau memberikan sedikit sebanyak maklumat ttg penjagaan kambing jenis nih.Kualiti kambing yang dibawa masuk sendiri oleh En Zizan dari Australia memberikan lebih keyakinan pada syarikat Samudera untuk melayarkan bahtera penternakan kami...heheheheeee...

Apa2 pun kambing dah masuk dan menjadi tanggungjawab koboi2 kami menjaga kesihatan,pemakanan dan kebersihan supaya tidak berlaku sebarang permasalahan yang berat2,Insya Allah.........

Kandang SamuderaFarm di Batu Pahat.


Pejantan Fullblood : Nama Collaroy

En Zizan dari PBRamunia


Arri Lasso .......Hahahahahahaa..perasan siot!!



Abang Roy


Salah sorang koboi kami di Kandang Bro Amy

Sorang lagi partner koboi Bro Amy, Bro Ann

Tuesday, March 24, 2009

Lawatan ke kandang MamaAgro di Ulu Langat

Aku telah membuat lawatan ke MamaAgroFarm di Ulu Langat dan berjumpa dengan 'owner' farm kambing tu sendiri.Kami berbual-bual dan berbincang mengenai penternakan kambing ini kerana Samudera Farm masih mentah lagi dalam penternakan kambing ini.Jadi,kami kena buat research sendiri dan pergi jumpa otai-otai yang pernah membela tok janggut nih.











Agak sakit kepala jugak memikirkan "pro and con" penternakan kambing ini kerana banyak aspek yang perlu dinilai dalam jangka panjang.Kalau takat nak bela kejap jerk,baek den bela tikus hamster..hua hua hua.
Setelah wa pusing=pusing berjumpa beberapa lain penternak, wa boleh buat kesimpulan tak rasmi di mana salah satu cara penjualan kambing adalah di antara penternak lama dengan penternak baru.Ada juga antara penternak lama dan penternak lama.

Dan kebiasaannya 2 cara yang depa nih selalu bikin kat kandang memasing iaitu cara breeding dan trading.Cara "trading" adalah yang selalu depa buat kerana takmo simpan lama sangat kambing kat kandang.

Bila pikir-pikirkan balik,seolah-olah pulangan penternakan kambing nih agak lambat dan memerlukan maintenance dan komitment yang agak tinggi gak.Takat kalau ada awek nak di jaga,wa rasa jaga kambing lagi tinggi maintenance nya.....heheheee...

Itu pasal,biler aku buat site visit di kandang kambing, ada sesetengah owner bikin additional job seperti bikin rumah cendawan, fertigasi cili dan juga ternak ikan keli.Puhh...banyak tul nak pusing duit....!!..respekkk..respekk....

Kandang kami dah siap secara keseluruhannya dan tinggal nak masuk tok janggut jerk...hehe
Cuma bila wa nak bikin critical desicion samada nak masukkan atau idak kambing,memang susah beb....

Apa-apa pun, kandang dah siap....layan jer laaaaa....

K-Ril